Bollnäs motorcykelklubb

BMCK är en märkesobunden MC-Kubb för alla motorcykel intresserade.

HISTORIK OCH KLUBBINFORMATION
Hjulen började rulla 1967 när några knuttar och spättor fick idén att bilda en Mc-klubb för likasinnade i och runt Bollnäs. Man fick tag på en liten stuga i en by strax utanför Bollnäs (Hällbo) och startade verksamheten med arbetsnamnet Road Raiders som året efter byttes till det nuvarande namnet Bollnäs Motorcykel Klubb. Medlemsantalet vid starten var 18 st men innan året var slut så hade det ökat till 30 st, medlemsavgiften var då svindlande 25: – för ett år. Sedermera så flyttades verksamheten till Eriknäsbo och nuvarande klubbstuga. Där skrev vi 1972 på ett hyreskontrakt på ”kåken” med en årlig hyra på 500:-, vid det laget hade medlemsantalet stigit till 105 st fördelat på 83 aktiva och 22 supportermedlemmar. Efter ett par år så fick vi chansen att köpa loss ”kåken” och tillhörande mark av dåvarande ägarens (Bäck Edvard) dödsbo. Mycket jobb med olika arrangemang tex Mc- dagar och en drive från landstinget för att värva blodgivare där klubben fick en slant för varje medlem som anmälde sig gjorde att vi kunde ro köpet i hamn. I köpet ingick det även jakträtt på både älg och småvilt vilket utnyttjades av några medlemmar. Så vi tillhör en liten skara av Mc-klubbar som äger både marken och sin egen klubbstuga.
Åren har sen rullat på, 1988 var vi fortfarande 83 aktiva medlemmar, alltså sådana som äger en inregistrerad motorcykel, av dom var det 12 tjejer. Tror BMCK legat i framkant gällande tjejer som kör själv, redan i början på 70 talet hade vi några vilket inte var så vanligt på den tiden. Supportrarna uppgick till 28 så totalt var vi då 111 st. 1992 var ett rekordår för vår del då vi räknade in 142 medlemmar, fördelat på 104 aktiva, och 38 supportrar. Medlemmar har som synes genom åren kommit och gått, de senaste 10-15 åren har medlemsantalet legat under 100, och för närvarande är vi 68st.

-Vad sysslar vi med då? Ja naturligvis så är ju Hälsingeträffen, vårt stora återkommande arrangemang. 1971 anordnades första Hälsingeträffen, och vi kunde den gången räkna in ca 500 deltagare från när och fjärran. Efter denna första gång så har vi utan uppehåll kört träffen varje år. Vi hade under 70 talet ett stadigt deltagarantal på ca 400-500 med en topp på 800. På 80 talet låg vi på ca 200-300 träffbesökare som efter det sjunkit i takt med deltagarnas ökande ålder och ligger nu under 100 deltagare, något vi hoppas ska kunna växa något om denna klassiska träff ska kunna överleva. 2020 var det tänkt att vi skulle anordnat den 50:e träffen, men tyvärr så satte Corona viruset stopp för det, men efter två års uppehåll så arrangerades 5-7/8-2022 den 50:e träffen.

-I början på året (Mars) så har vi vår årligen återkommande batalj, även känd under BMCK`s Klubb mästerskap i Bowling. Detta brukar locka ca 10-20 deltagare och där den efterföljande festen med prisutdelning och mat kanske är det som lockar mest. 

-Vi deltar också i SMC-Gävleborgs årligen anordnade gökotta, som hålls på Näsudden i Lingbo. Detta arrangemang drar allt från 50- 450 deltagare,  och likt kvällsträffarna är antalet deltagare helt beroende på vädret. BMCK och SMTT (Söderhamn) delar på arrangemanget, så att det vartannat år är vi som fixar fika, korv, kolbullar och en tipspromenad..

-En ny aktivitet som vi nu har kört i några år är klubbens vårtripp en helg i Maj. Den har vi förlagt till Roslagen och campingen i Kapellskär. Vi bokar boende i stugor, men om någon vill tälta eller annat så går det också bra och om vädret är ok så åker vi naturligtvis Mc dit. Boende fre-sön, middag på fredag kväll, frukost lö-sön, en Ålandskryssning med mat, dryck och möjlighet till shopping på lördag, samt middag på lördag kväll ingår i detta arrangemang. En mycket trevlig aktivitet som vi hoppas kommer att leva vidare.

-Vi anordnar två kvällsträffar, en brukar vi ha i Juni och en i mitten på Augusti. Dessa träffar brukar locka allt från 0 – 50 deltagare, de flesta från Hälsingland och någon enstaka från övriga närområdet. På dessa träffar serverar vi fika, korv/burgare och kolbullar, samt en liten tipspromenad för de som vill promenera ner kolbullen.

-Många av medlemmarna är också flitiga deltagare på Mc-träffar både i och utanför riket. Dom flitigast frekventerade träffarna ligger i våra angränsande län.

-Vi försöker om vädret så tillåter att anordna ett höstrally i sep varje år. Rallyt är öppen för alla motorcyklister. Vi kör en slinga runt på vägarna i Hälsingland/Gästrikland med lite kontroller här och där. En rast ungefär på mitten är också inlagd där vi har försäljning av fika, burgare, korv osv. Rallyt ligger vanligtvis runt 15-20mil.

-När sen den mörka årstiden kommer, alltså när hojarna är undanställda så har vi också lite aktiviteter för oss. Vi har startat ”efter jobb” på kåken, eller som många fått för sig att det heter ”After Work”. Tanken är att vi ska träffas och äta en bit och umgås en stund. Andra fredagen i varje månad med start i oktober t.o.m Maj. Vi turas om att ta på oss ansvaret för maten.

-I början på Dec försöker vi ha en liten uppesittarkväll på kåken där det serveras julgröt, skinkmacka, glögg och lite annat som hör julen till. En mycket uppskattad julklappslek/lotteri ingår också.

Vi har Klubbmöten sista söndagen alla ojämna månader, alltid klockan 17.00.

Vi har Styrelsemöten sista söndagen i Jämna månader.

Som medlem finns det alltid möjlighet att hyra ”kåken” för egna privata fester eller dyligt.

MC-klubben för dig med vilken motorcykel som helst!