Team Mitonga Racing 2001

Hej!
Tänkte berätta lite om Roadracingsäsongen 2001. Jag, Anders Lundström och Niklas Jansson skaffade oss inför denna säsong var sin supersport-preppad Honda CBR 600. Vi är B-förare och skall köra så många B-tävlingar som möjligt under säsongen. Pontus Jansson är vår mekaniker.

Började redan i påsk, fredagen den trettonde med träningsläger i Linköping, minusgrader och snö, söder om Stockholm.

Första träningen, stela som glasspinnar letade vi oss runt banan, andra passet lite varmare i kläderna, Niklas börjar hitta farten, kör som en tok, kanske lite för snabbt... Åker på en high sider, bryter höger tumme och vänster båtben. Lördag bjuder på lite bättre väder och före, åker mest och leker på bakslangen, Niklas står och tittar på... Söndag, tränar med A-förarna, inte lika trångt och bökigt, jämnare fart på förarna, det börjar kännas bra.

I mitten på maj är det dags för första tävlingen – Scandinavian Open på Jylland.
På vägen ner stannade vi i Karlskoga, Niklas får träffa en läkare som hjälpt många raceförare, får ett specialgips av kevlar, slipper gips på höger så att han kan gasa.

Provar grejerna ute på Gelleråsen. Pontus, Niklas bror, skruvar och justerar hojarna. Lastar och fortsätter till Jylland... Väl framme torsdag, inser att vi är tokförst, inte träning förrän på lördag.

Lördag tidsträning direkt, åker ca. 5 varv, gulflagg, bromsar för att inte köra om framförvarande, tyvärr så bromsar inte han bakom mig utan slår undan båda hjulen på min cykel. Själv så kör han vidare, förbannade danskar...

För Niklas går det bättre, 6:e tid. Inte illa av en gipsad kille… Jag på en 25:e tid, är nu rejält revanschsugen tills nästa tidsträning, fixar 3:e tid. Niklas bromsar på sig, nu är det hans tur att leka i sandlådan...

På kvällen– världens drag vid Partytältet, folk strippade på borden, några Bikers drack grogg ur en badbalja!!

Söndag dags för race.
Kommer i väg som 4:a, några kraschar det blir rödflagg och därav omstart. Får en bra start, 2:a., tappar ner till 3:e, rödflagg igen, ingen omstart, hårfint i täten, mindre än en sekund mellan mig och ettan, får åka trike ut till prispallen, 2:an Johnny Westerlund ramlar över den motivlackade bakskärmen!

Niklas kör in som 13:e man.

Knutstorp, nationell B-tävling 25 /5 –01.
Niklas snabbast på första tidsträning, står över andra träningen då han fortfarande känner sig ha lite ont i tummarna. Jag åker ut och visar var skåpet ska stå. Fixar POLE POSITION. Jag och Niklas i första led, Niklas tar starten, jag 4:a i startböjen. Jag och Pahlander kör om Niklas. Mot slutet har jag en skaplig lucka bak till Niklas, men tar in på Pahlander, och passerar även han i samband med varvning, går i mål som 1:a, med sju sekunders marginal!

Det visar sig sedan att jag har kört om vid stillahållande gulflagg, som vi alla vet är otillåtet... därav diskvalificerad. Niklas får då en 2:a plats.

Jag är inte alltför besviken, satte trots allt snabbaste tid både på träning och tävling. Ser i stället fram emot nästa race...

Alastaro, Finland – Scandinavian Open 1/7-01.
Dags för en andra deltävling i Scandinavian Open.

En ganska lång och teknisk svår bana, med otäckt ojämna högfartssvängar. Finnarna klar fördel, jag kvalar in som 12:e man, Niklas 14:e. Ser kanske inte ut att vara så upphetsande kvaltider, men vissa av finnarna hade egna nycklar till banan, kunde träna så mycket som de velade.

Dags för race, jag får som vanligt en ganska dålig start, Niklas ett par placeringar före, bestämmer mig för att bromsa förbi Niklas, men bromsar även förbi K.Ekvall av bara farten. Efter några varv ser jag en repsol-lackad hoj på sidan av banan. K.Ekvall har gjort en lowesider alldeles framför Niklas som gör allt för att undvika en kollision, men dyker över styret.

Själv har jag några väldigt rafflande fighter, några vinner jag, andra förlorar jag… Kör in på en 7:e plats, fyra finnar före. Ta mig fan årets roligaste race, dock ej för Niklas, som drog på sig en nyckelbensfraktur.

Linköping, nationell B tävling 14/7-01.
Åter tillbaka i Linköping. Niklas har bestämt sig för att köra, endast två veckor efter vurpan i Finland. Kör inte hela tidsträningarna för att spara kroppen tills racet, får nöja sig med 14:e tid. Jag 5:e tid, jag försöker skylla på mycket trafik på banan, men det är racet som gäller...

Dags för start, kommer i väg som 3:a, 4:a, men tappar bakåt i stället för att avancera. Döm av min förvåning då Niklas bromsar förbi efter långa rakan, men tappar även en eller två placeringar till. Regnet börjar dugga, och racet avbryts, uppstår då vilda diskussioner bland tävlande och domare, om omstart eller ej.

Det blir omstart och WET RACE, regnet gick dock över ganska fort och banan hann bli torr till start. Får denna gång till en ganska bra start, håller först på att köra in i pole position-mannen som tappar kedjan, klarar honom men får ett framhjulssläpp och studsar ut bland lecakulorna. Niklas kör ett av sina bättre race, och hamnar på en 5:e plats.

Karlskoga 24-29/7-01.
Kommer till Karlskoga tisdag, mycket folk, allmänhetens åkning, Bike Week.

Onsdag, tävling i stordebutant, 600-1000 cc. Niklas tur att vurpa igen, vi brukar turas om… Jag kör in som 7:a, men får sedan reda på att de delade på 600 och 1000, blir därför 4:a. Många kompisar kommer ner till helgen och hejar på och festar. Tredje deltävlingen i Scandinavian Open varade på söndagen. Startade först i andra led, på en femte tid. Starten går, speakern talade om Lundströms dåliga start, kanske ide att börja träna starter...

Passerar Jansson och ett gäng andra. Ligger nu på en femte plats. Missar en växel i en kurva och en norrman kör förbi, tar jag mig nu bara i mål så går jag upp på en andra plats i serien. Men siktar högre, därför måste jag ta tillbaka placeringen... Bestämmer mig för att bromsa förbi på insidan, men han går in mer mot mitten där jag har riktat in hojen, får därför släppa upp bromsarna och väja, när det åter är dags att bromsa räcker inte banan till... Fläskar rakt in i sidan på norrbaggen, och vi flyger som vantar!

Vaknar plötsligt upp och är på väg krypande ut mot banan. Visar sig att jag tappade medvetandet och visste varken var jag befann mig eller vad jag varit med om, trodde jag var i Finland och plockade placeringar...

Niklas placerar sig på en nionde plats.

Våler, Norge, Scandinavian Open, 23-25/8-01.
Fjärde och sista deltävlingen. Vad ska man säga, knappt ett varv på banan och det som inte får hända, händer.. Oljefiltret gängas upp trots att det är najat, sprider Repsololja över banan och mitt bakhjul och får en ruggig highsider. Där slutar min säsong med brutet nyckelben och en kraschad hoj.

Nästa ordentliga vurpa i samma sväng stod just Jansson för under lördagens tidsträning, när han i full karriär försvann ur sikte efter en rejäl flygtur med Repsol-Airlines , kanske en reklamskylt där i Repsolkurvan?

En mörbultad Niklas tog sig i mål på en fjortonde plats, vilket han får vara nöjd med.

Härnösand 7-9/9-01, Nationell B-tävling + SM.
Första tidsträningen – regn. Niklas trivs som fisken i vattnet, har andra bästa tid, men bryter p.g.a. ett litet skitproblem… Nästa träning torrt, inte bland dem främsta. Blir 7:a på racet.

Gunnar Palmquist nyligen hemkommen från Kanada kör i 250B, hoppas på regn i racet, men får det ej. Har ett litet effekthandikapp med sin gamla Suzuki mot de nyare Apriliorna, hamnar därför runt tjugonde man, men även han är på jakt efter en nyare Aprilia till nästa säsong. Det gör nog resultat !

På söndagen skall Niklas göra premiär i 600 Super Sport ( A-förare ). När starten går, står en förare kvar, gissa vem ?!! Jo- Niklas. Det visar sig att motorn gick för het, så han stannade den, så att den skulle hinna svalna litegranna, och sen så startade den inte. Moloket får han rulla av startgridden.

Säsongen är slut
Säsongen är slut, en säsong med krascher och annat strul, men ändå med tillräckliga poäng för att både jag och Niklas kan klassa upp oss till A-förare.

Anders Lundström